برای ارتباط هرچه بهتر با ما،ارائه نظرات و هم چنین طرح سئوالات خود در زمینه ی دامپزشکی و درمان و پیشگیری بیماری ها (کلینیک آنلاین) می توانید از سیستم مسنجر وبسایت بهره جویید.با تشکر

كبد یا جگر یکی ازغده هاي  بدن است که در فعالیت‌های سوخت وساز بدن مانند گوارش نقش دارد. تمام خون دستگاه گوارش توسط سياهرگي به نام وريد پورت جمع‌آوری شده و وارد کبد می‌شود و تمام مواد جذب شده از لوله گوارشی از کبد عبور می‌کنند. دیگر کارهای کبد به دام انداختن سموم و تصفیه آنها با تبدیل کردنشان به مواد بی ضرر است. همچنین، این کبد است که متابولیسم داروها را در بدن بر عهده دارد. شرکت در خون سازی (در دوره پیش از تولد) و مقاومت در برابر عفونت‌ها، فراهم ساختن سریع انرژي در هنگام ضرورت، ذخیره آهن و... از دیگر فعالیتهای کبد است. سلولهای کبدی پروتئینهای مختلفی را به طور دائمی می‌سازند از جمله آلبومين، پروترومبين، فيبرينوژن،ليپو پروتئين ها و هپارين. سلولهای کبدی مواد مختلفی از جمله تري گليسيريدها، گليكوژن و ويتامين ها را ذخیره می‌کنند.

جگر دل و قلوه كه در ميان بسياري از خانواده هاي ايراني طرفداراني دارد از نظر مواد غذايي در گروه گوشت ها قرار مي گيرد.ولي تفاوت اصلي كه با گوشت هاي ساير نقاط بدن گاو و گوسفند و مرغ دارد اين است كه اين بخش ها از اندام هاي داخلي بدن اين حيوانات به شمار مي رود. بنابراين در اين اندام ها به خصوص در جگر ممكن است سموم مختلفي كه دام ها با آن در تماس است انباشته شود. البته در حيوانات مختلف ذخاير غذايي كه در جگر دل و قلوه وجود دارد بسيار متفاوت است.

نكته اصلي اين است كه مردم كشور ما بيشتر از جگر و دل و قلوه گاو و گوسفند و مرغ استفاده مي كنند. در اين غذاها بيشتر ويتامين هاي محلول در چربي مثل ويتامين D و A  و همچنين برخي ويتامين هاي گروه B  به خصوص  12 وجود دارد. به همين دليل در گذشته هاي فرهنگ ما بزرگان به كساني كه دچار كم خوني مزمن بودند نوشيدن عصاره جگر خام را توصيه مي كردند و هنوز هم برخي از مادران باردار چون ممكن است  دچار كم خوني هاي مختلف باشند به صورت متناوب از اين غذا استفاده مي كنند تا به بهبودي كم خوني شان كمك شود. شما شايد هميشه جگر و دل و قلوه را به خاطر ارزش غذايي بالاي آن ميل كنيد ولي نكته اصلي اين است  كه اين خوراكي ها دو لبه تيغ هستند. يعني مي توانيد با خوردن آن ها سموم را هم وارد بدن تان كنيد. يكي از عملكردهاي اصلي كبد در بدن سم زدايي است. بنابراين سموم مواد غذايي كه دام از آن ها استفاده مي كند در كبد يا همان جگرش جمع شده  و شما با خوردن جگر مجموعه اين سموم را وارد بذن تان خواهيد كرد.

                                                                                                    

اگر شما اطلاع كافي از روش نگهداري و پرورش حيوان نداريد و نمي دانيد از چه مواد غذايي و سمومي استفاده كرده بهتر است پس از ذبح از خودرن جگر و دل و قلوه اش خودداري كيند. چون همان طور كه مواد غذايي مثل ويتامين A  مي تواند در كبدش جمع شوند سموم هم جگر را بي نصيب نخواهند گذاشت  وممكن است با مصرف آن جگر دچار مسموميت شويد.

به همين دليل است كه متخصصان تغذيه مصرف اين مواد غذايي را حتي به مادران باردار نيز توصيه نمي كنند جون علاوه بر جگر قلب يا كليه ( قلوه ) هم آلوده به اين سموم هستند.

 

آلودگي انگلي در كمين جگر

 

خطر مهم كه جگر را تهديد مي كند آلودگي جگر دام به كرم هاي انگلي است.

شما با خوردن جگر اين دام ها به خصوص به صورت خام اين انگل ها را وارد بدن تان خواهيد كرد و به انواع بيماري هاي انگلي مبتلا خواهيد شد.

خوشبختانه سازمان دامپزشكي دام ها را از اين نظر كنترل مي كند و احتمال اين آلودگي كم است.اما باز هم توصيه اين است كه در صورت امكان جگر را به صورت خام مصرف نكنيد.

 

هورمون در دل و جگر مرغ                  

 

نكته اصلي ديگري كه خانواده ها بايد به آن توجه كنند خوردن دل و جگر مرغ است.بسياري از مرغداري ها براي پرورش مرغ هاي گوشتي از تركيبات دارويي و هورموني استفاده مي كنند. اين هورمون هاي اضافي كه وارد بدن مرغ مي شود از يك طرف باعث پرگوشت شدن و بالا رفتن وزن مرغ مي شود و از طرف ديگر اضافات هورمون در جگر و دل و قلوه و پوست مرغ جمع مي شود.بنابراين توصيه اين است كه هنگام مصرف مرغ از خوردن جگر و دل و قلوه و پوست  آن خودداري كنيد چون ورود اين هورمون هاي اضافي به بدن شما ايجاد دردسر خواهد كرد.

 

راهنماي نگهداري دل و جگر

 

اگر در تابستان دل و جگري كه از فروشگاه  تهيه  مي كنيد اصولي نگهداري نشده باشد امكان آلودگي و فساد آن وجود دارد.نگهداري دل و جگر هم دقيقا مانند گوشت است و بايد از زمان جدا شدن آن از دام تا مصرف در منزل اصول خاصي در نگهداري آن رعايت شود.اگر مدت نگهداري كوتاه است بايد در يخچال و اگر طولاني تر است بايد در فريزر نگهداري شود. البته قبل از آن خوب شسته و تميز شود و ساير اصول نگهداري نيز در آن رعايت شود.

 

روغن جگر ماهي...گاهي خطرناك                                              

 

گوشت ماهي سرشار از اسيدچرب امگا3 است ولي مقدار آن در كبد يا جگر ماهي بسيار زياد است.حتي مقدارش آن قدر زياد است كه ممكن است مصرف جگر ماهي ايجاد مسموميت با امگا3 كند.از طرف ديگر اگر ماهي در آب هاي شنا كند كه آلوده به جيوه باشد اين جيوه هم در جگر ماهي انباشته مي شود.

نكته اصلي ديگر اين است كه روغن جگر ماهي كه طرفداران زيادي هم دارد گاهي آغشته به جيوه ( اين فلز خطرناك براي انسان ) است.بنابراين اگر فكر مي كنيد  روغن جگر ماهي سرشار از امگا3 است بايد امكان آلودگي آن با فلزات سنگين مثل جيوه را هم در نظر بگيريد.

 

بهترين روش پخت                                                         

 

ما ايراني ها عادت داريم كه گاهي جگر را به صورت جغوربغور سرخ مي كنيم ولي سرخ كردن جگر بدترين روش پخت آن است.بهترين روش پخت جگر مانند ساير مواد گوشتي بخار پز كردن يا كباب كردن آن است. بنابراين شايد به سيخ كشيدن جگر و دل و قلوه همان طور كه در جگركي ها استفاده مي شود بهترين روش طبخ آن نباشد.لازم است حتما دل و جگر را از مراكزي تهيه كنيد كه تحت نظارت سازمان دامپزشكي باشد.

 




تهيه و تنظيم از سعيد سيري

 

با تشكر از بهرام ايمان طلب

 




نظرات خود را در مورد اين مطلب و ساير مطالب وبسايت از طريق درج در بخش نظرات وبسايت و يا صفحه هاي مخصوص facebook  و cloob  براي ما ارسال كنيد و با جستجو نام Dampezeshki iaut در سايت facebook  و اضافه كردن ما به عنوان دوست خود به جمع هواداران ما در فيسبوك بپيونديد.

 



:: موضوعات مرتبط: مقالات
ن : سعید سیری
ت : یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
 
تست.

.:: ::.